W ramach tegorocznej edycji Festiwali Rzemiosła, które odbędą się w Koninie – 22 maja 25r. ale również w Kaliszu – 5.04.25 r., w Gnieźnie – 16.04.25 r., w Obornikach – 25.04.25 r., w Wągrowcu – 8.05.25 r., w Poznaniu – 9.05.25 r., w Nowym Tomyślu – 12.05.25 r., w Rawiczu – 16.05.25 r., dodatkowym elementem uatrakcyjniającym wydarzenia będzie odbywający się równolegle Festiwal Piekarstwa. Biorąc udział w wydarzeniu, będzie możliwość do uczestnictwa w warsztatach i pokazach piekarskich oraz porozmawiania z lokalnymi piekarzami i uczniami tego zawodu o nauce i pracy.
Na stoisku tym będzie można zapoznać się ofertą Branżowego Centrum Umiejętności w dziedzinie piekarstwa, które powstało przy Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich w Poznaniu w ramach projektu Miasta Poznania pt. Utworzenie i funkcjonowanie Branżowego Centrum Umiejętności w dziedzinie piekarstwa realizowanego w partnerstwie z Wielkopolską Izbą Rzemieślniczą w Poznaniu, Stowarzyszeniem Rzemieślników Piekarstwa Rzeczypospolitej Polskiej oraz Uniwersytetem Ekonomicznym w Poznaniu w ramach Krajowego Planu Odbudowy i Zwiększenia Odporności. Festiwal Piekarstwa będzie sfinansowany w ramach w/w projektu.
Branżowe Centrum Umiejętności (BCU) w dziedzinie piekarstwa realizuje działania w następujących obszarach:
– działalność edukacyjno-szkoleniową – rozwój umiejętności zawodowych uczniów, studentów, doktorantów, nauczycieli akademickich oraz innych osób dorosłych w dziedzinie prac wykończeniowych w ramach szkoleń zawodowych,
– działalność integrująco-wspierająca – wspieranie szkół i placówek oferujących kształcenie zawodowe oraz uczelni w nawiązywaniu współpracy z pracodawcami prowadzącymi działalność w dziedzinie piekarstwa, w tym z wykorzystaniem platformy INFOZAWODOWE,
– działalność innowacyjno-rozwojową – zwiększanie transferu wiedzy i nowych technologii do edukacji, w tym upowszechnianie innowacji oraz wyników badań i analiz dotyczących dziedziny piekarstwa, działalność doradczo-promocyjna – wsparcie szkół i placówek systemu oświaty oraz uczelni w realizacji doradztwa zawodowego w tym promocja zawodów i kształcenia w dziedzinie piekarstwa oraz realizacja konkursów branżowych i turniejów dla uczniów.
Więcej o działalności Branżowego Centrum Umiejętności można dowiedzieć się na stronie: